2007-07-27

Töltetlen káposzta

Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg vegyes darált hús (marha és sertés), kb 15-20 dkg füstölt oldalas, 10 dkg rizs, 2 kis fej vöröshagyma, kb 20 dkg savanyított káposzta, egy kisebb fej káposzta, 1 tojás, só, bors, babérlevél, pirospaprika, és kevés olaj.

Előkészítése: a savanyú káposztát leöblítem, majd kinyomkodom. A fejes káposztát csíkokra metélem, a füstölt oldalast feldarabolom, a hagymákat apró kockákra darabolom. A rizst kevés olajon megpirítom, kb 2,5 dl vízben félig megfőzöm, majd amikor elfőtte a levét félre teszem.

Elkészítése: Az egyik vöröshagymát apróra darabolom, és olajon üvegesre párolom. Leszűröm az olajat róla, majd belekeverem a darált húsba. A húshoz keverek még ízlés szerint sót, borsot, egy tojást, a félig főtt rizst. A másik vöröshagymát egy nagy lábasban olajon üvegesre pirítom, majd a tűzről levéve megszórom egy evőkanálnyi őrölt pirospaprikával. Ráterítem a savanyú és a darabolt káposzta felét, enyhén megsózom, majd a darált húsos masszából golyókat formázok és a káposzta tetejére pakolom. (Ezért töltetlen a töltött káposztám.) A húsgolyók közé beteszem a darabolt füstölt oldalas darabkákat. Erre újra savanyú és darabolt káposzta kerül, majd újra sózom, egy babér levelet és kevés piros paprikát szórok a tetejére. Egy kancsóból óvatosan felöntöm vízzel. Annyi vizet kell rá önteni, hogy a tetejét éppne ellepje. Fedőt teszek rá, és kb 1,5 - 2 óra alatt, lassú tűzön készre főzöm. Tálaláskor káposztát szedek a tányérba, arra húsgombócot, és füstölt oldalast, majd tejföllel meglocsolva tálalom.

Nálunk ez a mai vacsora. Nem bonyolult az elkészítése, és egy fárasztó nap után remek fogás!Igazából ezt az ételt ebédre és azoknak is ajánlom, akik vigyáznak a súlyukra. Hiszen mint látható a darált hús fele sertés csak, a másik fele marha hús, de készíthető darált pulykával, vagy csirkemellel is. Olajat keveset használok a hagymák párolásához, és kenyér sem feltétlenül szükséges mellé.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Nerada,
Finom volt a vacsora, es szep a kep.