2007-07-27

Sütési hőfok

Újra itt. Picúrkám lelkesen gyakorolja a sárkánygyíkok hangjának utánzását, így azt hiszem marad elég időm arra hogy egy pár jó tanácsot is közzé tegyek. Biztosan jártatok már ti is úgy, hogy álmaitok gyors, és elronthatatlan sütijét sütöttétek Volna meg... Amikor azonban kinyitottátok a sütő ajtaját, valami nem egészen hasonló lapult, vagy púposodott a tepsiben mint ahogyan az az ígéretes magazin fotóján szerepelt. Én is jártam így.... nem is egyszer... Majd elolvastam valahol ezt a kis szösszenetet, amitől megjavultak a piskótáim, a nagy családi kedvencünk (a brownie), és a kalácsaim. Szóval, közkívánatra, szeretettel Nektek:
Ha a sütő túl hideg:Középen a sütemény behorpad. A gyümölcsök lesüllyednek a tészta aljára. A tészta túl kemény és tömör, vagy száraz és morzsalékos lesz.

Ha a sütő túl forró:A sütemény középen jóval magasabb mint a szélein, és felszínén mély repedések keletkeznek. A tészta külső része kemény, míg a közepe nyers marad.

Ha túl erős a felső sütőszál:A sütemény felső rétege sötétebb lesz. Megoldásként legközelebb helyezzük egy szinttel lejjebb a tepsit, vagy sütőformánkat.

Ha túl erős az alsó sütőszál:A sütemény alja megég. Helyezzük egy szinttel lejjebb a tepsit, vagy sütőformánkat.

Ha egyenlőtlen a hőmérséklet:A sütemény egyik oldala sötétebb mint a másik. Ilyenkor félidőben fordítsunk egyet a tepsin.

Takarékoskodás:Az elektromos sütőt nyugodtan kikapcsolhatjuk a javasolt sütési idő lejárta előtt 5-10 perccel, a zárt sütőben a hőmérséklet sokáig ideális marad a sütés befejezéséhez.

Nincsenek megjegyzések: