2008-04-19

Házi sajt... az otthon íze...

Szeretjük a sajtot. Nagyon... egy kicsit olyanok vagyunk ezzel kapcsolatban, mint Gombóc Artúr a csokival... mindegyik jöhet, minden mennyiségben... Szeretjük, mert olyan sokoldalú. Mártáshoz, körethez, husihoz, édességhez, vagy csak nasizni - itt jegyzem meg, Anyukám elgondolkodott azon hogy vajon mit és mikor rontottak el velem kapcsolatban, amikor a trappista sajtot a reggeliző asztalnál baracklekvárral megkenve ettem, (a mai napig előfordul) de könyörgöm... próbáljátok ki:-) Isteni! Visszatérve: a sajt szeretete. Imádjuk. De vajon nem lenne felemelőbb érzés a saját kezünk által sütött kenyér, vagy kifli mellé, a saját kiskertünkben termesztett paprikával, paradicsommal egy egyszerű, ámde annál finomabb sajtot csipegetni reggelire? Főleg ha azt magunk készítettük:-) Ilyenkor a fejemben megszólalnak a csengők, a glória is szépen lassan fölém emelkedik... Na, na, na... Vissza a valóságba. Olyan nagyon egyszerű házi sajtot készíteni. De tényleg!

Házi sajt, ahogy tetszik:

Hozzávalók: - kb 15 dkg-os sajthoz - 2 l házi tej (én a piacon szerzem be, ellenőrzött minőségben!)2 csapott evőkanál só, 2 evőkanál 20 %-os ecet, fűszerek ízlés szerint.

Elkészítése: A tejet, egy jelentősen nagyobb tálban felteszem a sóval felforralni. A jelentősen nagyobb jelzőt nem véletlenül használom, hiszen a tejnek van egy olyan bosszantó tulajdonsága, hogy ha sós, nagyon, de nagyon ki tud futni. Tehát, ha felforrt a tej, leveszem a tűzről, és belelöttyintem a 2 kanál ecetet. Elkeverem, majd egy percre visszateszem forrni. Ezután leveszem a tűzről, hagyom hogy kihűljön, és az ecet "dolgozzon" a tejben. (olyan kefír állagú zavaros löttyöt kapunk, ami nem azt jelenti hogy kárba veszett az erőfeszítésünk, hanem azt, hogy tökéletesen haladunk a sajtunk felé!) Itt kezdődik a móka. Ha ízesített sajtot szeretnék, akkor az alábbiak közül, bátran kevergetek a kihűlt anyagba: oregánot, majorannát, durvára tört borsot, köménymagot, apróra vágott olíva bogyót, esetleg petrezselyem zöldjét, vagy metélőhagymát, de itt nem is lehet felsorolni, mi mindennel lehet ízletes sajtot készíteni... ennek tényleg csak a fantáziánk szabhat határt. Ha natúr sajtot szeretnék, nem teszek bele semmi mást. Csak fogok egy tészta szűrőt, amibe egy nagy gézlapot, vagy egy textil pelenkát terítek, majd ebbe beleszűröm a félig kész sajtot. a rongyot összefogom, mint egy batyut, és egy kicsit kinyomkodom, majd felakasztom olyan helyre ahol jól ki tud csöpögni pár óra alatt a felesleges folyadék. Ilyenkor én fogom, és egy nylon zokniba beleteszem a megmaradt szilárd anyagot, szorosra kötöm, ami által kapok egy kis golyót... ezt beleteszem egy tésztaszűrőbe és valami súllyal még kb 2-3 órát nyomatom... majd levágom róla a harisnyát, és beteszem egy légmentesen záró dobozban a hűtőmbe. Innentől kezdve bátran fogyasztható. Érdemes kipróbálni, hiszen nincs vele sok munka, és itthon marad a dicsőség:-)



Nincsenek megjegyzések: