2008-04-13

Clafoutis - Gyorsan finomat... de tényleg gyorsan...


Végre hétvége, amikor a család a heti rohanás, kapkodás, felelősség után hátradőlhet a puffos kanapén, és élvezheti....... Jesszus vendégek!!... élvezhetné az édes semmittevést. Ilyenkor mindig eszembe jut a nagymamám, akinél ilyen vészhelyzetek kezelésére volt - mindig ugyanaz - a kredencben gyári mézes puszedli, és sajtos tallér. A lehető legjobb párosítás:-) A szüleink nem is tudták eldönteni melyiket tiltsák jobban... a puszedlit, ami tiszta mű cukros valamiből készül, és ezáltal eláll legalább egy évig, vagy a sós "papír lap", ami után lehet inni a jó kis nagymama-féle házi szörpit liter számra. Nem vagyok híve a vendégeket zacsiból kínálni mentőövnek, inkább egy amolyan konyhapult - party közben sitty-sutty készítsünk valami finomat, laktatót, amit nem csak a nagyok, de az asztal alatti méretűek is szeretnek, és fogyaszthatnak bátran. Ez nem más mint a nagy megosztó, a Clafoutis. Ha akarom egy jó kis desszert a sokadik fogás után, ha akarom önmagában egy kiadós uzsonna. Előnye, hogy végtelenül egyszerű, és kb. végtelen variációban készíthető... Idény gyümölccsel, télen befőttel, nyáron frissel, télen édessel, nyáron savanykással...
Szóval kinek a pap... kinek a

Sárgabarackos Clafoutis:

Hozzávalók: 50 dkg sárgabarack (természetesen ez most még befőttből készül... nade majd nyáron:-), 2 evőkanál rum (nos, ott kacsintgat a szekrény tetején egy kis üveg Stroh rum, amitől igencsak ki lehet dőlni, viszont mivel a szeszes ételek fogyasztása a konyhámban mérethez és korhoz kötött (1,50 m, és/vagy 18 év:-)) így ezt helyettesítettem egy löttyintés rum aromával.

Tészta: 4 db tojás, 10 dkg cukor, 8 dkg liszt, 2 dl tejszín, 1 kávéskanál vaníliaeszencia, 2 kávéskanál reszelt citromhéj. (Ha a citromhéjnál tartunk. Én szinte teljesen kizártam a szárított - reszelt citromhéjat a konyhámból. A sütik, sültek tekintetében igenis ragaszkodom a fanyar, illatozó, olajos reszelékhez, amitől az egész konyhám illatos lesz.)

Tetejére: 5 dkg barnacukor.
Forma kikenéséhez: Egy teáskanálnyi vaj vagy margarin.

Elkészítése: A barackot egy szűrőben jól lecsepegtetem. Közben egy nagyobb tűzálló tálat kivajazok, majd a felezett kimagozott barackokat, magházzal lefelé (pofával ahogyan itthon mondjuk) a tál aljába rakosgatjuk, majd meglocsoljuk a rummal. A tésztához a tojásokat a cukorral kikeverjük kézi robotgéppel. Egészen addig keverem amíg a tojásos cukor kifehéredik. fakanállal belekevergetjük a lisztet, majd a tejszínt, a citrom reszeléket, illetve a vaníliaeszenciát. Mindezt a barackokra öntjük. Majd a tetejét megszórjuk a barnacukorral. A nyers tésztát a hűtőbe dugjuk kb 15-20 percre (ez még egy pohárka bor elfogyasztására elegendő idő:-) A hűtés elteltével, 180 fokra előmelegített (légkeverés 160 fok előmelegítés nélkül) sütőbe dugjuk és kb 25-30 perc alatt készre sütjük.

A süteményünk egy igazi puha pudingos jellegű tészta lesz gyümölccsel, amivel mindenki kedvére tehetünk!

1 megjegyzés:

Millie írta...

Szia Andika!
Behűteni a masszát??? Még nem is hallottam róla! Egyébként nagyon örülök, hogy újra fakanalat ragadtál, hajrá!!!!
Meli